Thomas és barátai keresés

2010. január 3., vasárnap

Thomas és rengeteg barátja

Két évnél idősebb gyermekeknek és sokat próbált szüleinek valószínűleg nem kell bemutatni Thomast és barátait, a beszélő gőzmozdonyokat. Kalandjaikat több, itthon is látható tévén (Minimax, JimJam, M1) meg lehet csípni, aminek köszönhetően sok szülő kapta már meg a parancsot az apró főnöktől, hogy haladéktalanul szerezzen be sínpárokat, alagutat, állomást és persze vonatokat. Kis olvasnivaló MÁV-sztrájkok idejére.

A sztori nem épp mai: Wilbert V. Awdry anglikán lelkész (akinek apja a hátsó kertben már játékvasút-pályát épített, jóval korábban) előbb kisfia szórakoztatása végett talált ki történeteket, 1943-tól kezdve, majd meg is írta az első könyvet 1945-ben, mely a kis mozdonyokról szólt. A múzsa a Paddington és Bristol közt futó szerelvény volt, a főszereplő pedig eleinte Edward néven zakatolt.

A mese szépen hízni kezdett, és a gyerekek annyira kedvelték, hogy apja után a fiú, az időközben felcseperedett Christopher folytatta azokat. Már írott formában is kedveltek voltak a masinák, de a tévé aztán adott egy újabb löketet: a nyolcvanas években a televíziós jogok Britt Allcrofthoz kerültek, Nagy-Britanniában pedig 1984-ben tűntek fel Thomasék a képernyőn. Olyan személyiségek adtak hangot a mozdonyoknak, mint Ringo Starr, Alec Baldwin vagy Pierce Brosnan.

A kis kék mozdony Sodor szigetén teljesít szolgálatot. Társaival együtt a "Hogyan legyünk a lehető leghasznosabb mozdonyok" projekten dolgoznak, és annak érdekében, hogy a kitűzött célt elérjék, készek bármilyen, gőzöshöz méltó feladatot ellátni. Az enyhén diszkriminatív néven emlegetett Kövér Ellenőr adja ki az utasításokat, és ő is ellenőrzi azok megfelelő végrehajtását. A mesék rendre úgy végződnek, hogy különféle megpróbáltatásokon átesett szereplő megtudhatja a Kövér Ellenőrtől: "Igazán hasznos mozdony vagy!"

A forgatókönyv lényegi eleme mindig valamilyen konfliktus, amelyet legalább annyira a körülmények (havazás, váratlan feladat), mint a vonatok személyisége okoz. A megoldás is szinte mindig ugyanaz: a szereplő rájön, hogy valamit rosszul csinált vagy gondolt, kijavítja a hibát, és a megfelelő viselkedés jutalma a jó munka, majd a megérdemelt dicséret.

De mitől lett ez siker? Egyszerűnek és felnőttszemmel talán unalmasnak tűnik a kiindulási alap, ám az egészen egyéni, de jól felismerhető személyiséggel rendelkező szereplők (büszke Gordon, jólelkű Percy, tudálékos Emily, segítőkész Edward, rosszindulatú Diesel stb), a legkülönfélébb, ám nagyon is emberi konfliktushelyzetek (féltékenység, félreértés, bizonyítási vágy, kisebbrendűségi érzés stb.), és a valóban kreatív, bájos meseszövés biztosítja, hogy érdekes, változatos történeteketet láthasson a tévénéző.

A film különlegessége, hogy nem klasszikus rajz- vagy bábfilmet látunk: a gyerekek számára is jól felismerhetően játékvonatok és játékemberkék szerepelnek a mesékben. Az ennek köszönhető furcsa mozgás azonban valószínűleg csak a felnőttek szemét zavarja. Mint ahogy az sem a kicsiknek okoz fejtörést, hogy a gőzmozdonyról szóló történetre miért épült rá három-négyféle termékskála.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése